Jag är ”fluga på väggen” vid ett hybridmöte och har i uppdrag att ge kunden konstruktiv feedback på både vad och hur nivå. Mötet varar i 1h. Här får du inblick i en del av mötet.

Tio personer är på plats i ett high-tech konferensrum. Två deltar i mötet på distans – en från ett annat land. Konferensrummet på arbetsplatsen har en stor skärm i vägg storlek på kortsidan (ca 2,5 x 3 meter). Ytterligare en skärm finns på långsidan (ca 60 tum). Mötesledaren sitter på kortsidan med ca 8 meter till storskärmen, 3 meter till skärmen på långsidan.

Runt ett bord i ett konferensrum sitter människor, några delvis ur bild. Ansiktet på en av distansdeltagarna syns på storskärm på väggen.

Kameran växlar med visst eftersläp mellan de som talar och de övriga personer som funnit sig tillrätta i lokalen. Stolar flyttas.

Hel- eller delbilder visas på gruppens deltagare utifrån vem eller vilka som pratar. Svårt att utskilja vad som sägs. Många pratar samtidigt.

”Har ni bulle?” säger en person som sitter på distans. Det prasslar i mikrofonen när pappret dras av kanelsnurran. Smaskande hörs. Det prasslar på flera ställen i rummet.

Papper tas av bullar, saker lyfts och flyttas. Smulor borstas av kläder. Papper knycklas ihop eller viks systematiskt ihop. Mikrofonen fångar allt.

En powerpoint-bild visas på skärmen. Kamerabilden på de som sitter på distans visas nu i litet format vid sidan av presentationen. Powerpoint-bilden kommenteras spontant av de som närvarar fysiskt. Deltagare på distans säger inget. Hos en av dem ringer det på dörren – hen ursäktar sig och försvinner ur bild.

”Det nya normala”, säger någon.

Mötesledaren, som syns i profil, kommenterar PP-bilden samtidigt som hens ben och armar rör sig. Rörelserna fångas upp av mikrofonen samtidigt som en annan person snyter sig.

En fråga kommer spontant från en av mötesdeltagarna i rummet. Kameran zoomar in på personens rygg.

Människor pratar med bulle i munnen.

Människor pratar i munnen på varandra, om den första personens kommentar.

Reaktionerna (leenden, skratt, nickningar) från de som är på distans uppmärksammas inte, eller kommenteras inte.

”Några frågor?” säger mötesledaren och en svarar.

”Eller hur, X?” säger en mötesdeltagare på plats till en deltagare på distans. Ett inkluderingsförsök?

Snytningar igen.

”Nä, jag tar nog en bulle i alla fall.” Kameran zoomar på hen som sträcker sig mot bullfatet. Inget ansikte syns.

Röster kommenterar bullätaren som inte kan identifieras.

Dialog mellan en distansdeltagare och en deltagare i det fysiska mötesrummet. Kameran visar endast den som pratar.

Snytning igen.

Skratt hörs, och det syns och hörs när personerna som skrattar samtidigt rör sina kroppar.

Bild två visas. Medan mötesledaren pratar om den hörs dialoger och reaktioner mellan deltagare som är fysiskt på plats. Kameran visar helbild på konferensrummet. Vissa mötesdeltagare syns, andra syns bakifrån eller från sidan. Vissa deltagare är ur bild.

Ytterligare en mötesdeltagare dyker upp på distans på skärmen. Syns enbart med profilbild (ej kamera på).

Svårt att exakt höra vad en person som uttalar sig om något säger, då andra i rummet samtidigt pratar med varandra. Kameran rör sig växelvis med visst eftersläp. Distansdeltagarna har en rörlig skärm att försöka hitta mening i.

Personen med profilbilden säger: ”Jag är här nu – sitter i en taxi.”

Skratt hörs, kameran zoomar ut till helbild. Blickar utdelas och ett samtal mellan människorna i mötesrummet böljar fram och tillbaka. De som är på distans kommenterar inte, men en skrattar till lite bakom sin kamera. Mikrofonen är avstängd.

Gnissel hörs från konferensrummet. Någon byter ställning i sin stol – högerbenet läggs över det vänstra, samtidigt som hen flyttar stolen några centimeter och stolsbenen och fötterna hörs mot golvet.

Hen på distans får på sin kamera. Försvinner igen. Hen befinner sig i ett annat land och uppkopplingen är svajig.

En person med lägre röst hörs och kameran zoomar hen. Krävs mer koncentration för att höra vad hen säger.

Personen på distans har stängt av sin kamera och ställer en fråga rakt ut. Det blir lite tyst. Sedan svarar flera personer i mun på varandra.

Ytterligare en som talar lite otydligt hörs. Svårt att höra vad personen säger. Hen sitter dessutom bakom en annan person, som kameran zoomar in på. I kameran syns en rygg och en halv kropp på den som pratar. Inget ansikte.

Hen på distans sätter på sin kamera igen. Hens bakgrund rör sig genom landskap, han är på resande fot och bilden vibrerar i takt med landskapet.

De som är på distans har mikrofonerna avstängda när de inte pratar.

Bild 3 visas…

—————————————-

Är du intresserad av att lära mer om mötestekniker för att få till effektiva hybridmöten? Hör av dig!

Vill du inspireras och lära mer om helhetsledarskap – lyssna på min podcast!

Och ja – det krävs betydligt mer och annat än att ”tänka som en programledare”;-). Häng med mig i utbildningsprogrammet ”Helhetsledarskap” där vi bland annat tränar hybridledarskap.

Fler blogginlägg här!

3 oktober 2021

Helena Zenzé