Invasion av Generation Z

Greta Thunberg och Bianca Ingrosso är några av dem – de har båda miljontals följare i sociala medier och enorm påverkanskraft.

Jag såg Wahlgrens värld, där Bianca i en sekvens deltog i ett arbetsmöte och uttryckligen sa: ”Jag tror inte på att sitta i ring och dela vad man tänker och känner. Det är sånt som 40-åringar gör.” Jag skrattade högt. Hon är spontan, rolig och vet vad hon tänker och känner. Och på det sättet är hon en ganska unik 25-åring – de flesta 25-åringar jag möter är rätt vilsna.

Jag följer Greta och hennes kamp för klimatet, barnen och deras framtid. Hon är 16 år och bär varken make-up eller modekläder. Hon är driven, vältalig och vet vad hon tänker och känner – på det sättet är även hon ovanlig för sin ålder. De flesta 16-åringar jag möter har total utseendefixering och tar dagen som den kommer.

Arbetsplatser kommer inom kort att domineras av den här generationen, men till dess är det också några andra generationer som arbetar där.

Björn Ulvaeus (76 år) riktar idag i DN kritik mot hur en reklamfilm med Folkhälsomyndigheten som avsändare framställer äldre människor. Han känner inte igen sig alls. Min mamma är 77 år och inte heller hon passar in på den filmen. Vem har gjort den? Vilken generation tillhör de?

På arbetsplatser blir jag ständigt varse hur de bilder vi målar upp av varandra stökar till samarbetseffektiviteten. Ett starkt bidragande skäl är bristen på samtal. Riktiga samtal. Nej, man behöver inte sitta i ring och dela sina tankar och känslor?. Man behöver bara vara lite nyfiken och lyssna på svaret på frågan man ställt. Och nej – inte i ett mail, sms eller via snapchat. Inte heller som respons i en kvantitativ statistisk undersökning. Men genomför gärna samtalet via en videolänk.

De flesta som är 55+ och arbetssökande sorteras omedelbart bort av en AI-robot numer. De är per automatik inte intressanta. Utifrån vilken grund är de inte det? Jag önskar att jag som 25-åring förstod hur lite jag egentligen visste, och hur jag hade behövt all vägledning jag hade kunnat få av någon mer erfaren. Jag hade behövt en omruskning emellanåt, och framför allt hade jag behövt samtal – riktiga arbetsmöten där vi pratade om sånt som var jobbigt på riktigt, inte minst mellan varandra.

Generation Z kännetecknas av att de lever genom sina smartphones, vars tekniska utveckling de till stor del också är skapare av. Det är ju helt fantastiskt att de har gett oss det här fenomenala verktyget. Just nu tror jag att alla generationer lever sina liv via digital teknik, så hoppas hoppas att den tekniken bidrar till att vi närmar oss varandra.

Nu gäller det att hänga med som en generation X:are (jag är född på 60-talet) och tränga sig in med erfarenhet. Bjud in till samtal, lyssna på klokhet och oro, utmana hybris där det är relevant. Be dem om minst tre argument för deras tes, dela med dig av perspektiv och – framför allt – tacka dem för deras teknikinnovation.

Jag minns när min pappa sa: ”Du ska inte tro på allt som står i Starlet.” Så rätt han hade! Så nu säger jag till alla i Generation Z: ”Ni ska inte tro på allt som flödar förbi i era smartphones.”

Helena Z ?

*Generation Z är en benämning på personer som växt upp efter millennieskiftet, ibland preciserat som personer födda mellan 1995 och 2012.

Tjejen med en smartphone i handen är min extradotter Jenna som fyllde 16 år för tre dagar sedan.