Var sitter du när du jobbar hemma?

Dörrar har alltid fascinerat mig. Det finns alltid något där bakom att utforska, oavsett om man går in eller ut. Själv kan jag ha min dörr stängd och ändå se ut. Hur ser din dörr ut?

Det här är dörren som leder in i mitt hem, eller ut i mitt uterum. Jag älskar den dörren. Inte bara för det som står på den, utan för att den har fönster och oftast står på vid gavel – luft in, luft ut. Syreväxling.

Jag är van vid att arbeta hemifrån. Men jag är inte van vid att göra det så mycket som jag gör nu. Jag har heller inte en fast kontorsplats när jag arbetar hemma. Jag placerar mig på lite olika ställen utifrån vad som känns rätt för just den arbetsuppgiften och den situationen. I uterummet parkerar jag mig när jag ska vara skapande och kreativ. Ibland har jag också chefscoachningar där. Har jag utbildningar och gruppövningar sätter jag mig helst i köket, nära kaffet och med extra datorskärm på köksbordet. Har jag analysarbete sätter jag mig i soffan i vardagsrummet. Soffan har usb-uttag, och jag kan hissa mig upp och ner för ett bra ergonomiskt läge. Man kan kalla mig ”soffliggare” i dess mest flitiga bemärkelse. Min man har oändligt tålamod med mig som ofta jobbar framför tv:n. Jag älskar honom innerligt för det.

Som för många av er är arbetsdagarna späckade med skärmtid. Läsglasögonen är konstant på, och hjärnan blir aningen upphettad av all uppmärksamhet som riktas mot tjugo gånger trettio centimeter (min laptop). Jag har ett arbete som jag älskar och det är jag tacksam för. Det får mitt hjärta att sjunga varje dag. Hemmajobb passar mig, men jag saknar alla gruppjobb där vi ses live. Det är något alldeles särskilt när människor på en arbetsplats möts i samma rum, vid samma tidpunkt. Den dynamiken kan aldrig en skärm växla ut, även om vi kan närma oss den med bra ledarskap online.

Aldrig har väl hemmet varit så multifunktionellt som det är nu. Och aldrig har väl det privata livet flutit ihop så mycket med det professionella. Jag har hittat ett sätt att hantera det här utifrån den personlighet jag är. Jag hoppas att du också har gjort det.

10 maj 2020

/Helena